
Czerwona soczewica to doskonałe źródło białka, błonnika i witamin z grupy B. Jest bogata w minerały, takie jak: fosfor, żelazo, magnez i wapń. Szybko się ją gotuje, dlatego polecana dla zabieganych osób, które cenią sobie czas. Przygotujesz z czerwonej soczewicy pożywną zupę, wegetariańską lasagne jak i bolognese.

Kaszę gryczaną prażoną wytwarza się z obłuskanych nasion gryki, które zostały poddane prażeniu. Kasza stanowi źródło białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto, zawiera magnez, żelazo i cynk.
Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Doskonale komponuje się zarówno z sałatkami jak i daniami mięsnymi.

Pestki dyni mają w swoim składzie cenne minerały, takie jak: cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia. Są bogate w witaminę A, E i K, witaminę C, kwas foliowy, witaminę B6, witaminy. Pestki dyni zawierają kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na organizm. Świeże pestki dyni są doskonałym i naturalnym sposobem na pasożyty układu pokarmowego.

Sezam należy do najstarszych roślin oleistych. Ziarna sezamu skrywają w sobie bogactwo wapnia. Ponadto zawarte są w nich liczne przeciwutleniacze. Pod względem zastosowania sezam jest uniwersalny, ponieważ komponuje się doskonale z potrawami mięsnymi jak i wegetariańskimi a także daniami na słodko.

Siemię lniane to cudowne ziarenka, doceniane głównie przez kobiety, ponieważ świetnie działa na włosy. Nasiona lnu są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, błonnika i witamin z grupy B. Ponadto siemię lniane zawiera magnez, cynk i wapń. Warto włączyć siemię lniane do codziennej diety jako dodatek do jogurtu czy musli.

Pestki słonecznika są chrupiące i odżywcze. Zawierają kwasy omega-6. Witamina E zawarta w słoneczniku pełni funkcję przeciwutleniacza i ma wpływ na wygląd skóry. W nasionach słonecznika znajduje się również kwas foliowy, czyli witamina B9. Pestki słonecznika są źródłem pierwiastków, niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu: żelaza, cynku, wapnia i potasu.

CZARNUSZKA
Czarnuszka jest rośliną oleista i składa się w 40% z tłuszczu. Popularny olej z nasion czarnuszki ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Czy wiesz, że w kuchni czarnuszka może zastąpić pieprz?
Czarnuszka ma ostry i korzenny smak. Stosowana jako przyprawa do tłustych mięs, serów i pieczywa.

Komosa ryżowa jest jedną z niewielu roślin, która zawiera kompletne białko i dostarcza organizmowi wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów, których sam nie potrafi wytworzyć. Ponadto, komosa ryżowa to źródło kwasu foliowego, żelaza i witamin z grupy B. Dodaje energii i dba o samopoczucie. Polecana szczególnie Cukrzykom ze względu na utrzymujący się stały poziom glukozy we krwi po jej spożyciu.

MIESZANKA DYNIA & SŁONECZNIK
Ziarna słonecznika i dyni to bogactwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych i cennych mikroelementów. Kompozycja dynia & słonecznik jest wulkanem energii, witalności! Poszczególne składniki tej wyjątkowej mieszanki, idealnie ze sobą współgrają.

Nasiona chia polecane są osobom aktywnym fizycznie i wegetarianom ze względu na wysoką zawartość białka. Są źródłem : potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Nasiona chia bogate są w błonnik oraz kwasy tłuszczowe Omega-3, co pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia. Nasiona chia to świetny dodatek do musli i koktajlów.

POPCORN ZIARNO
Marzy Ci się domowy popcorn z pilotem w ręce? Upraż ziarna kukurydzy by móc rozkoszować się smakiem i aromatem popcornu. Z tą przekąską każdy domowy seans filmowy będzie udany. Popcorn to źródło błonnika pokarmowego i polifenoli.
Ziarna i pestki – element zbilansowanej diety
Pestki oraz ziarna są niezbędnymi elementami dobrze zbilansowanej diety. Zawierają liczne składniki odżywcze, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Duża różnorodność dostępnych produktów pozwala na ich dobór zgodnie z przyjętym modelem odżywiania. Wśród nich znajdują się między innymi bogate w białko ciecierzyca i fasola mung. Doskonale sprawdzają się w daniach osób na diecie roślinnej. Siemię lniane i pestki słonecznika mają natomiast wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6.
Pakowane pestki i ziarna jadalne
Znajdujące się w ofercie pestki i ziarna są dostępne w opakowaniach o pojemności od 150 g do 1 kg. Szczelne zamknięcie strunowe zapobiega wietrzeniu zawartości. Dzięki temu, że woreczki nie przepuszczają światła słonecznego, produkty dłużej zachowują swoje właściwości. Wszystkie ziarna i pestki pochodzą od sprawdzonych dostawców, co gwarantuje ich najwyższą jakość i pełnię walorów smakowych oraz odżywczych.