Makaron Bartolini Artisan Pasta 300g – muszla nr 3 (Conchiglioni)
Conchiglioni lub jumbo shell jak nazywa się ją w krajach anglojęzycznych, to duży makaron wywodzący się z Włoch. Jej charakterystyczny kształt i ryflowana powierzchnia pozwalają na wchłonięcie dużej ilości nadzienia, a gruba ścianka sprawia, że muszle te są dobrze wyczuwalne pod zębem. Wprost idealny dodatek do pasta al forno, tj. zapiekanek makaronowych, w których jest podawana na całym świecie. Bywa również podawana w sałatkach i daniach z patelni.
Artisan Pasta to linia makaronów rzemieślniczych wytwarzanych na matrycach z brązu. Do ich wyrabiania używamy jedynie najwyższej jakości semoliny - mąki z pszenicy durum dojrzewającej w promieniach apenińskiego słońca, dzięki czemu posiadają doskonałą sprężystość i konsystencję. W trosce o najwyższą jakość suszymy je tak, by były jeszcze bardziej chropowate, absorbując tym samym większą ilość sosu czy zupy.
Makaron Bartolini Artisan Pasta 400g – trecce
Trecce jest rzadko spotykaną formą makaronu pochodzącą z południowych Włoch. Posiada krótką, masywną formę, kształtem przypominającą upleciony warkocz, któremu zawdzięcza swą nazwę trecce (wł. ,,pleciony”). Ze względu na swą grubość często serwowany jest z sosami, szczególnie mięsnymi lub sporządzonymi na bazie grzybów. Krótka forma i wyrazistość sprawia z kolei, że idealnie sprawdzi się również we wszelkiego rodzaju sałatkach. Artisan Pasta to linia makaronów rzemieślniczych wytwarzanych na matrycach z brązu. Do ich wyrabiania używamy jedynie najwyższej jakości semoliny - mąki z pszenicy durum dojrzewającej w promieniach apenińskiego słońca, dzięki czemu posiadają doskonałą sprężystość i konsystencję. W trosce o najwyższą jakość suszymy je tak, by były jeszcze bardziej chropowate, absorbując tym samym większą ilość sosu czy zupy.
Makaron Bartolini Durum 300g świder nr 4 (Fusilloni)
Grubszy i bardziej skręcony niż większość świderków dostępnych na rynku, dzięki czemu bliżej mu nie do fusilli, a do rotini wywodzącego się z północnych Włoch, gdzie wciąż jest zresztą bardzo popularny.
Makaron Bartolini Eko Orkiszowy 250 g – gniazda
Makaron z nisko-przetworzonej mąki ekologicznej. Jego ciemna barwa to efekt użycia mąki pełnoziarnistej wytworzonej z zarodka, bielma i łuski orkiszu, dzięki której makaron ten jest doskonałym źródłem błonnika.
Makaron Bartolini Eko Żytni 250g gniazda
Bogaty w błonnik makaron wyrabiany w 100% z mąki żytniej i składniki mineralne makaron. Jest źródłem składników mineralnych takich jak mangan czy fosfor. Doskonały zamiennik zwykłego makaronu, zarówno w tradycyjnych daniach obiadowych, jak i w zupach, gulaszach, sałatkach, czy w połączeniu z sosami szczególnie tymi, które tworzysz z dodatkiem grzybów, pieczonych warzyw, świeżych ziół, śmietanowych sosów czy chudego mięsa.
Makaron Bartolinki 2 jajczny – gwiazdka
Głównym atutem tego makaronu jest oczywiście jego nieszablonowy kształt. Stelle di pasta lub stelline, jak określają go Włosi, jest szczególnie uwielbiany przez dwie grupy konsumentów: wędkarzy i dzieci. Ci pierwsi cenią go za łatwość umieszczenia makaronu na haczyku. Dzieci natomiast przepadają za jego niewielkim, finezyjnym kształtem ułatwiającym nabranie go łyżeczkę. Bez wątpienia umila i urozmaica on codzienne objadanie się mleczną zupką czy klasyczną pomidorówką, w których zazwyczaj bywa stosowany. Podobnie jak pozostałe drobne formy dobrze komponuje się również z innymi zupami i niektórymi deserami.
Makaron Bartolini KIDS 250 g – okrąglaki
Kolorowy makaron w kształcie koralików, które dzięki zastosowaniu w 100% mąki z pszenicy durum, doskonale trzymają kształt po ugotowaniu. Moc kolorów w tych kluseczkach to zasługa wyłącznie naturalnych, sproszkowanych warzyw i przypraw – szpinaku, pomidora, buraka i kurkumy. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Makaroniki te są uwielbiane przez dzieci, które mogą zajadać się nimi w swoich ulubionych zupkach, obiadkach czy deserkach.
Składniki: semolina (mąka z pszenicy durum), warzywa w zmiennych proporcjach (pomidor suszony, szpinak suszony, burak czerwony suszony), przyprawa: kurkuma 0,2%.
Makaron Bartolini z czerwonej soczewicy 250g świderek
Bogaty w białko makaron wyrabiany w 100% z czerwonej soczewicy. Świetnie smakuje i jest źródłem witaminy B1, kwasu foliowego i składników mineralnych takich jak mangan, miedź czy żelazo. Doskonały zamiennik zwykłego makaronu, zarówno w sałatkach, jak i w zupach, gulaszach, zapiekankach czy w połączeniu z sosami - szczególnie tymi, które tworzysz z dodatkiem fasoli, kiełbas czy czerwonego mięsa.
Składniki: mąka z soczewicy czerwonej
Wartości odżywcze:
- Wartości energetyczne - 1477kJ (348kcal),
- tłuszcz całkowity -1,1g
- w tym kwasy tłuszczone nasycone - 0,2g,
- węglowodany przyswajalne - 56g,
- w tym cukry - 5,1g,
- błonnik - 5,8g,
- białko - 26g,
- sól - 0,01g
Makaron Bartolini durum pięciosmakowy 250 g – farma ekologiczno-warzywna
Kolorowy makaron w kształcie zwierzaków, wyrabiany w 100% z certyfikowanych surowców rolnictwa ekologicznego. Połączenie ciekawych kształtów i mocy kolorów to świetny sposób, by nakłonić dzieci do jedzenia. Nie zawierają żadnych sztucznych barwników, a ich różnorakie barwy to zasługa wyłącznie naturalnych, sproszkowanych warzyw i przypraw. Zwierzątka te nie rozgotowują się i nie tracą koloru po ugotowaniu. Dzięki temu dzieci z radością mogą zajadać się nimi w swoich ulubionych zupkach, obiadkach czy deserkach przyrządzanych z dodatkiem śmietanki, świeżych owoców,miodu.
Składniki: semolina* (mąka z pszenicy durum), warzywa w zmiennych proporcjach (pomidor suszony*, szpinak suszony*, burak czerwony suszony*), przyprawa: kurkuma* 0,2% (*składniki pochodzące z kontrolowanych certyfikowanych upraw ekologicznych).
Makaron Bartolini 2-jajeczny 250 g – literko-cyferki
Jajeczny makaron będący odpowiednikiem popularnego we Włoszech alfabeto. Te drobne kluseczki są uwielbiane szczególnie przez najmłodszych smakoszy, którzy nie tylko z łatwością nakładają go na łyżeczkę, ale również – a raczej przede wszystkim - mogą umilić sobie posiłek dobrą zabawą, tworząc różnorakie słówka i równania. Doskonale sprawdzi się w zupach, w tym w szczególności kremach, pomidorowej i mlecznej, jak również deserów przyrządzanych z dodatkiem sezonowych owoców.
Makaron gniazda wstążki Lubella Nidi Tagliatelline 400 g
Skład produktu
Mąka makaronowa pszenna. Produkt może zawierać soję.
Makaron kokardki farfalle Lubella 400 g
Skład produktu
Mąka makaronowa pszenna. Produkt może zawierać jaja i soję.