
Erytrytol wyglądem przypomina biały cukier, jednak jest nieco mniej słodki. Erytrytol nie wpływa na poziom insuliny i glukozy we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0. Z powodzeniem mogą sięgać po niego osoby chore na cukrzycę oraz osoby odchudzające się. Podsumowując - erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą!

Cukier kokosowy pochodzi z soku palmy kokosowej, z którego odparowano wodę. Ma przyjemny karmelowy zapach i intensywny brązowy kolor. Nie jest tak bardzo słodki jak biały cukier. Z powodzeniem mogą go stosować diabetycy. Nadaje się idealnie do domowych wypieków dzięki wysokiej temperaturze palenia. Nadaje napojom i daniom wyjątkowy aromat.

Cukier trzcinowy jest w 100% pochodzenia naturalnego. Pozyskiwany ze świeżo zebranej trzciny cukrowej. Barwa cukru trzcinowego przybiera kolor brązowy. Cukier ma lekko karmelowy smak. Dzięki zawartości niewielkich ilości żelaza, magnezu, potasu, wapnia i witamin z grupy B cukier trzcinowy jest lepszy dla naszego organizmu niż cukier biały. Cukier trzcinowy znajduje zastosowanie w domowych wypiekach, deserach a także dodajemy go do kawy i herbaty.

Ksylitol jest słodkim produktem, który z powodzeniem może zastąpić biały cukier. Ma o wiele mniej kalorii niż biały cukier, nie zwiększa ryzyka wystąpienia cukrzycy. Jego indeks glikemiczny wynosi 8. Ksylitol polecany jest osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy i cukrzykom.